A Közép-Európa Társaság, Magyarország egyetlen, regionális fókuszú külpolitikai ifjúsági szervezete és az Emerging Europe, Európa vezető, a közép-kelet-európai térséggel és a Kaukázussal foglalkozó politikai és üzleti tanácsadó vállalata elindította az első olyan ifjúsági közvélemény-kutatást, amely a térség összes országát magában foglalja.

“Mi az Emerging Europe-nál hisszük, hogy a “feltörekvő Európa” a kontinens a jövője. Ezt a jövőt pedig azon fiatalok szemével kell nézni, akik épp most kezdik el felnőtt életüket. Ők a térség jövője, mi pedig szeretnénk megtudni, hogyan látják saját maguk és a régió jövőjét, valamint lehetséges karrierútjukat” – mondta Andrew Wrobel, az Emerging Europe stratégiai ügyekért felelős társigazgatója.

“A közép-kelet-európai térség és a kaukázusi országok ugyanazzal a közös történelmi örökséggel bírnak, ezen felül ugyanazon politikai és gazdasági kihívásokkal kell szembesülniük, ami az egyetemista fiatalokra is éppúgy igaz. A közvélemény-kutatási projektünkkel arra törekszünk, hogy felhívjuk a közélet és az üzleti világ döntéshozóinak figyelmét, valamint elősegítsük országaink demokratikus, gazdasági és társadalmi fejlődését” – mondta Istrate Dominik, a Közép-Európa Társaság tanácsadó testületének elnöke.

A kutatási eredményeket 2019 őszén, az Emerging Europe Alliance Global Members’ Summit for Business Services, Innovation and Technology c. konferenciáján és a Közép-Európa Társaság Feltörekvő Európa Ifjúsági Fórum nevű eseményén mutatjuk be a politikai és gazdasági döntéshozók számára, valamint egy, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank által szervezett fórumon az EBRD igazgatótanácsa előtt.

Az Emerging Europe Youth Survey célközönsége az 1995 és 2000 között született fiatalok, akik az alábbi 23, a “feltörekvő Európához” tartozó ország valamelyikében élnek és folytatnak felsőfokú tanulmányokat: Albánia, Azerbajdzsán, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észak-Macedónia, Észtország, Fehéroroszország, Grúzia, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Örményország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna. A felmérés az egyetemista fiatalok politikai, gazdasági és társadalmi környezetére, a regionális identitásra, valamint a fiatalok szakmai jövőképére koncentrál. A felmérés itt érhető el.

(Kép forrása: Emerging Europe)